Hoe verstandig geld te investeren in vastgoed

investeren vastgoed

Hoe verstandig geld te investeren in vastgoed

Heb je wat geld opzij gezet en ben je op zoek naar manieren om je geld te laten groeien? Dan is het investeren in vastgoed een goede optie. Of je nu direct in vastgoed geld wilt investeren, of in vastgoedfondsen, beide bieden de mogelijkheid om een mooi rendement te behalen. Maar waar dien je allemaal op letten? In deze blog geven we vijf tips voor als je wilt investeren in vastgoed of vastgoedfondsen.

Doelstellingen en risico’s

Voordat je begint met investeren, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen en een risicoprofiel te hebben. Wil je bijvoorbeeld een stabiel rendement behalen of beleg je meer in vastgoed vanwege de groeimogelijkheden op de lange termijn? En wat is je risicotolerantie? Vastgoedinvesteringen zijn over het algemeen minder liquide dan andere beleggingen. Hou hier dus rekening mee bij het stellen van je doelstellingen en bij het bepalen van je risicoprofiel.

Aankoop en verkoop

Wanneer je direct in vastgoed investeert, is het belangrijk om te weten wanneer je het vastgoed wilt verkopen. Als je bijvoorbeeld een woning koopt om te verhuren, dan wil je wellicht na een aantal jaren de woning weer verkopen. Zorg daarom dat je bij de aankoop ook gelijk nadenkt over de verkoopstrategie. Bij het investeren in vastgoedfondsen is het belangrijk om goed te kijken naar het aankoopbeleid van het fonds. Heeft het fonds een duidelijke focus en worden er weloverwogen beslissingen gemaakt bij aankoop van vastgoed?

Diversificatie

Net als bij andere beleggingen, is spreiding erg belangrijk. Het is daarom aan te raden om niet in slechts één pand of fonds te investeren, maar om het risico te spreiden over verschillende investeringen. Verdiep je bijvoorbeeld in de verschillende vastgoedsectoren en regio’s om zo een goede diversificatie te creëren.

Beheer

Als je direct in vastgoed investeert, komen er ook zaken als beheer, onderhou en verhuur kijken. Deze zaken kunnen behoorlijk wat tijd en geld kosten. Bij het beleggen in vastgoedfondsen heb je hier geen omkijken naar en wordt het beheer en onderhou door het fonds gedaan. Dit zorgt voor meer gemak en minder risico’s.

Kosten en rendement

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de kosten en het rendement. Bij directe vastgoedinvesteringen zijn er vaak kosten verbonden aan bijvoorbeeld onderhoud, verhuur en beheer. Deze kosten moeten worden terugverdiend met de huurinkomsten. Bij het beleggen in vastgoedfondsen wordt het rendement onder meer bepaald door de aankoop- en verkoopprijzen van vastgoed. Zorg daarom dat je goed bedacht op welke manier je gaat investeren en wat je verwachte rendement is.

Samenvatting 

Investeren in vastgoed of vastgoedfondsen kan een goede manier zijn om je geld te laten groeien. Door deze vijf tips in acht te nemen, kun je de kans op succesvolle investeringen vergroten. Bepaal dus vooraf je doelstellingen en risicoprofiel, denk na over aankoop en verkoop, zorg voor diversificatie, let op het beheer en de kosten en let goed op het rendement. Zo kun je op een verstandige en succesvolle manier investeren in vastgoed of vastgoedfondsen.

 

Bron: https://www.corum.nl/

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *