Een huis gekocht met verborgen gebreken, wat nu?

bouwkundig rapport

Een huis gekocht met verborgen gebreken, wat nu?

Helaas komt het in deze oververhitte woningmarkt steeds vaker voor dat woningen zonder afspraak voor bouwkundige keuring worden aangekocht om vervolgens verborgen gebreken te ontdekken. De kijktijd wordt steeds korter, en soms kan ik het niet eens voor de tweede keer thuis kijken. Het is normaal om gebreken over het hoofd te zien. Maar wie neemt dit risico en is het altijd ‘veilig’ voor bouwkundige keuringen? Deze blog legt het uit.

Wat zijn verborgen gebreken? 

Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na aankoop aan het licht komen. Niet alle scheuren, krassen en oneffenheden die na oplevering in het appartement worden aangetroffen, worden beschouwd als verborgen gebreken, dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder wettelijke bepalingen. In koopcontracten staat vaak dat een woning “kenmerken heeft die nodig zijn voor normaal gebruik”. In een bouwkundig rapport worden dit soort zaken allemaal opgenomen.

Normaal gebruik van de woning

De wet of jurisprudentie is niet duidelijk over wat “normaal gebruik” betekent. In het algemeen betekent dit dat woningen veilig, bewoonbaar en redelijk duurzaam moeten zijn. Dit is een strengere norm dan vaak wordt gedacht. Verborgen gebreken die het normale gebruik van de woning belemmeren, zijn asbest in de muren, grote lekkages met vochtig weer als gevolg en een dakconstructie die ernstig beschadigd is en onmiddellijk moet worden vervangen. Wat tot verbazing van veel kopers niet onder verborgen gebreken valt, is bijvoorbeeld een klein lekje of een rotte druppel op de vensterbank. Het is duidelijk dat de woning niet meer veilig en vrij te gebruiken is.

Anderzijds heeft de verkoper een meldingsplicht. In het algemeen geldt dat als de verkoper wist (of had moeten weten) van bepaalde kenmerken van de woning die de koper niet wist, de verkoper wist dat de woning voor iemand anders bestemd was. thuiskoper bedrijf. Verkoper is daarentegen niet verplicht uitspraken te doen over eigenschappen of kwaliteiten die Koper zelf snel zal waarnemen of hebben. Let dus goed op als koper!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *